Oefening 8: Het vierkantje

Moeilijkheid: 

Deel deze oefening met vrienden!


Het vierkantje, een opstelling die op veel manieren gereden kan worden. Je kunt hem rijden als een '𝑲𝒍𝒂𝒗𝒆𝒓𝒕𝒋𝒆'.🍀
Persoonlijk rijd ik deze oefening het liefst in draf, maar je kan hem om te beginnen eerst een keer in stap rijden. Afhankelijk van het trainingsniveau van het paard, kan je kleinere of grotere voltes rijden.

Het doel van deze oefening is:
- Een beter bewustzijn van het achterbeen ontwikkelen
- Betere takt en ritme houden
- Door de balken werk je ook aan de coördinatie
- Consequent rijden
- Rechtrichten als je over de balk heen rijdt
- Souplesse en wendbaarheid verbeteren door het rijden van de voltes

Zoals je ziet kan je hem continue op dezelfde hand rijden en dan tussendoor een keer wisselen. Je kan ook tijdens de oefening van hand veranderen. Let goed op de pijltje die in de oefening staan.

 

Andere oefening die je met het vierkant kan rijden zijn:

- Je kan als het ware een 'achtje' over de balken heen rijden

- Je kan op de A-C lijn rijden en dan op X halthouden. Zorg hierbij dat je paard vierkant in het vierkant staat. De balken zorgen ervoor dat je consequent moet halthouden, anders sta je buiten het 'vak'

- Van K naar M of van F naar H van hand veranderen. Je rijdt dan over de hoeken van het vierkant heen. Dit is goed voor de coördinatie. 

 

Zoals je in de afbeeldingen ziet; Speel een beetje met de grote van het vierkant. Je kan de balken tegen elkaar aanleggen met de uiteindes, maar je kan er ook een kleine ruimte tussen houden.

 

Succes met de oefening!

Wat vind jij van deze oefening?

Rating: 5 sterren
1 stem

Bo Hopmans

Copyright Hartslagmeting Bo Hopmans: Wil je (delen van) teksten of afbeeldingen op deze website gebruiken? Vaak is dat geen probleem, maar het is alleen mogelijk onder vermelding en na schriftelijke toestemming van Hartslagmeting Bo Hopmans.