Oefening 5: Hoeken rijden

Moeilijkheid:

Deel deze oefening met vrienden!


Weet je nog.. vroeger toen je op de manege begon met paardrijden en er pionnen in de hoeken werden gezet zodat je netjes door de hoeken heen reed en ze niet af kon snijden. Goede oude tijd!

Goede hoeken rijden is heel belangrijk en wordt ook in jouw dressuurproef gewaardeerd. Om hiermee te oefenen kan je balken neerleggen. Probeer jouw paard goed te begrenzen aan de buitenkant zodat hij niet over de buitenschouder wegloopt, buig hem daarna mooi om je binnenbeen heen. Houd het tempo in de gaten dat jouw paard niet wil versnellen en van het achterbeen af loopt. Dit is vaak een teken van onbalans of omdat hij extra kracht moet gaan gebruiken.Rijd daarna netjes over de balk de diagonaal op.

Het is van belang dat het paard zijn binnenachterbeen voldoende buigt en goed onder de massa plaatst tijdens het rijden van de hoek. Hiermee komt ook een stukje kracht kijken. Een jonger paard of een paard die nog veel moet leren zal hier nog niet voldoende kracht voor hebben. Rijdt gecontroleerd en trek jouw paard niet eens om, om dan de balk maar te kunnen halen. Leg de balken dan iets verder de diagonaal op zodat je meer ruimte hebt om de hoek te rijden.

Gaan de hoeken rijden goed? Probeer tussen de balken op de diagonaal een tempowisseling, schijnovergang of overgang te rijden.

 

Succes met de oefening!

 

Wat vind jij van deze oefening?

Rating: 5 sterren
1 stem

Bo Hopmans

Copyright Hartslagmeting Bo Hopmans: Wil je (delen van) teksten of afbeeldingen op deze website gebruiken? Vaak is dat geen probleem, maar het is alleen mogelijk onder vermelding en na schriftelijke toestemming van Hartslagmeting Bo Hopmans.