Oefening 2: Balken op de volte

Moeilijkheid:

Deel deze oefening met vrienden!


Ik heb weer een balkjesoefening voor jullie gemaakt. Deze oefening is moeilijker dan je denkt, daarom doen we hem in stappen om jou en jouw paard eraan te laten wennen. De uitbreiding van deze oefening kan je ook over meerdere trainingen verspreiden. Deze oefening is niet alleen heel goed voor de lichamelijk verbetering (gymnastiseren en algehele fitheid) van jouw paard, maar verbetert ook de focus van paard en ruiter.

Begin eerst met 1 balk op de volte om jouw paard te laten wennen en rustig aan op te bouwen in de training. Let op dat je door blijft wenden op de volte en geen rechte stukken krijgt. Gaat dit goed? Leg dan een 2e balk neer op de A-C lijn en rijdt hier een volte overheen. Probeer hierbij over het midden van de balken te rijden. Je kan deze oefening zowel in stap, draf als galop doen.
Kan jij jouw paard op hetzelfde tempo houden en blijft hij in een goed ritme lopen met gelijke paslengte? Dus geen 'dribbelpasjes' net voor de balk om de afstanden te corrigeren? Dan kunnen we de oefening uitbreiden en leggen we er een 3e balk bij op de B-E lijn.

 

Is een 3e balk nog iets te veel van het goede maar wil je de oefening wel moeilijker maken. Leg dan 1 balk op de A-C lijn en 1 balk op de B-E lijn neer. Dan komen de balken wel korter achter elkaar maar heb jij iets meer tijd om daarna weer jouw paard gecontroleerd te krijgen

Het is van belang dat jij jouw paard over het midden van de balken laat lopen en dat hij niet over de binnen- of buitenschouder wegvalt. Ritme, tempo, paslengte en de buiging in het lichaam zijn nu ook weer zeer belangrijk om deze oefening correct uit te kunnen voeren. Je paard zal zijn binnenachterbeen goed onder de massa moeten plaatsen zonder dat hij zijn buitenachterbeen buiten de massa gaat zetten.
Ook deze oefening kan je in stap, draf en galop uitvoeren. (ja galop is echt mogelijk :) )

Als bovenstaande oefeningen goed gaan en je jouw paard voldoende kan sluiten, kan je verder uitbreiden met een 4e balk op de volte.

 

Succes met de oefening!

Wat vind jij van deze oefening?

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Bo Hopmans

Copyright Hartslagmeting Bo Hopmans: Wil je (delen van) teksten of afbeeldingen op deze website gebruiken? Vaak is dat geen probleem, maar het is alleen mogelijk onder vermelding en na schriftelijke toestemming van Hartslagmeting Bo Hopmans.