Oefening 1: Balken op de A-C lijn

Moeilijkheid:

Deel deze oefening met vrienden!


Het trainen van een paard heeft niet alleen te maken met de conditie en kracht. Ook balans en coördinatie zijn belangrijke onderdelen. Deze kan je goed trainen met behulp van balken! 

Sommige paarden zijn gevoelig en letten heel goed op waar ze hun hoeven neerzetten over de balken, andere daarentegen stoten elke balk aan of struikelen eroverheen. (Dit kan tevens ook door vermoeidheid komen! Een hartslagmeting geeft jou hier duidelijkheid over.) Als je regelmatig met een balkje in de bak traint zal het paard zich bewuster gaan worden van zijn balans en coördinatie.


Begin met 1 grondbalk op de A-C lijn. Zorg ervoor dat jouw paard hier rechtgericht en in een verzamelende en actieve beweging overheen gaat. Je kan deze oefening zowel in stap, draf als galop uitvoeren. In de draf zul jij ook voelen dat jouw paard een beetje gaat 'veren'. Als jouw paard bekend raakt met de balk kan je een serie balken op een rechte lijn gaan neerleggen. Rijd hier in stap en draf overheen.

 

De afstand tussen de balken (0.80 m - 1.00 m) is afhankelijk van de grootte en de paslengte van jouw pony/paard. Je kan natuurlijk ook met de afstand tussen de balken spelen om jouw paard uit te dagen zijn paslengte te verruimen. Doe dit echter alleen als jouw paard voldoende kracht heeft en vanuit de achterhand komt. Anders zal jouw paard alleen langer worden in zijn lichaam en meer op de voorhand gaan lopen.

 

Succes met de oefening!

 

Wat vind jij van deze oefening?

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Bo Hopmans

Copyright Hartslagmeting Bo Hopmans: Wil je (delen van) teksten of afbeeldingen op deze website gebruiken? Vaak is dat geen probleem, maar het is alleen mogelijk onder vermelding en na schriftelijke toestemming van Hartslagmeting Bo Hopmans.