Wel of geen bandages?!

Deel deze pagina met vrienden!

De nieuwe collecties liggen weer in de winkel... en wauw wat een mooie kleuren dekjes zijn er weer!! Maar waar ik mij enorm aan kan storen is dat bij (bijna) elk dekje ook bijpassende bandages zijn...!!


𝙒𝙞𝙨𝙩 𝙟𝙞𝙟 𝙙𝙖𝙩 de temperatuur onder bandages tijdens arbeid op kan lopen tot (+)40 graden. Al jaren weten we, dankzij vele wetenschappelijke onderzoeken en publicaties, dat bandages niet effectief werken. En alsnog blijven de grote merken die mooie setjes promoten MET bandages! Beenbescherming wordt gebruikt om trauma's aan de pezen van buitenaf te beperken, maar kunnen dus van binnenuit ook voor schade zorgen.

Pezen bestaan voornamelijk uit eiwitten. Als eiwitten warm worden gaan ze vervormen en beschadigt de pees. (denk aan een gekookt ei die ook nooit meer zacht word) Als ze te vaak te warm worden stapelen alle micro beschadigingen zich op en kan dit uiteindelijk zorgen voor een peesblessure. Al na tien minuten trainen met bandages zijn er veranderingen in de pees zichtbaar(!)
Gebruik dus liever geen bandages maar, als je bescherming wilt, peesbeschermers met zoveel mogelijk ventilatie. Deze ventilatie is belangrijk zodat de benen (pezen) zoveel mogelijk wind 'vangen' om tijdens het rijden te koelen. Door de benen na het rijden met koud water af te spuiten help je om de temperatuur naar beneden te brengen en verlaagt het risico op blessures. Daarna natuurlijk wel even de benen afdrogen om de kans op mok weer te verlagen.

Onlangs sprak dressuuramazone Sanne Voets zich ook uit over het gebruik van bandages op haar blog en social media. 

𝑫𝒖𝒔 𝒘𝒂𝒕 𝒊𝒔 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒋𝒐𝒖𝒘 𝒃𝒆𝒍𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒋𝒌𝒆𝒓: 𝑫𝒆 𝒖𝒊𝒕𝒔𝒕𝒓𝒂𝒍𝒊𝒏𝒈 𝒎𝒆𝒕 𝒆𝒆𝒏 𝒔𝒆𝒕𝒋𝒆 𝒎𝒆𝒕 𝒃𝒊𝒋𝒑𝒂𝒔𝒔𝒆𝒏𝒅𝒆 𝒃𝒂𝒏𝒅𝒂𝒈𝒆𝒔 𝒐𝒇 𝒈𝒆𝒛𝒐𝒏𝒅𝒉𝒆𝒊𝒅 𝒗𝒂𝒏 𝒋𝒐𝒖𝒘 𝒑𝒂𝒂𝒓𝒅
Laten we samen de paardenwereld mooier maken, niet door setjes, maar door de gezondheid van ons paard bovenaan te zetten 
Delen word gewaardeerd! 💙💙


Bo Hopmans

Copyright Hartslagmeting Bo Hopmans: Wil je (delen van) teksten of afbeeldingen op deze website gebruiken? Vaak is dat geen probleem, maar het is alleen mogelijk onder vermelding en na schriftelijke toestemming van Hartslagmeting Bo Hopmans.