Sunday Funday

Het trainen van een paard heeft niet alleen te maken met de conditie. Ook de balans en de coördinatie zijn belangrijke onderdelen. Dit kan je goed trainen met behulp van balken.

Sommige paarden zijn gevoelig en letten heel goed op waar ze hun hoeven neerzetten over de balken, andere daarentegen stoten elke balk aan of struikelen eroverheen. Als je regelmatig met een balkje in de bak traint zal het paard zich bewuster gaan worden van zijn balans en coördinatie.

Zorg ervoor dat je paard in een verzamelende en actieve beweging over de balk heen gaat. Je kan deze oefening zowel in stap, draf als galop uitvoeren.

Als het paard bekend raakt met de balken kan je een serie balken op een rechte lijn neerleggen en hier in stap en draf overheen rijden. De afstand tussen de balken is afhankelijk van de grootte en de paslengte van je pony/paard.

oefening 1 enkele balk.jpg
Oefening serie balken.jpg
Oefening        2 balken op een v
Oefening    2 balken op een kwart vol
oefening        3 balken op een v
Oefening        4 balken op een v

We hebben weer een balkjesoefening voor jullie gemaakt. Deze oefening is moeilijker dan je denkt, daarom doen we hem in stappen om jou en je paard eraan te laten wennen. De uitbreiding van deze oefening kan je ook over meerdere trainingen verspreiden. Deze oefening is niet alleen heel goed voor de lichamelijk verbetering van je paard, maar verbeterd ook de focus van paard en ruiter.

Begin met 2 balken op de A-C lijn en rijdt hier een volte overheen. Probeer hierbij over het midden van de balken te rijden. Je kan deze oefening zowel in draf als galop doen.

Kan je je paard op hetzelfde tempo houden en blijft hij in een goed ritme lopen met gelijken paslengte? Dus geen 'dribbelpasjes' net voor de balk? Dan kunnen we de oefening uitbreiden en leggen we een balk op de A-C lijn en een balk bij B of E.

Ook nu is het weer van belang dat je paard over het midden van de balken blijft lopen en niet over de binnen- of buitenschouder wegvalt. Ritme,tempo, paslengte en de buiging in het lichaam zijn nu ook weer zeer belangrijk om deze oefening correct uit te kunnen voeren. Je paard zal zijn binnenachterbeen goed onder de massa moeten plaatsen.

Ook deze oefening kan je in draf en galop uitvoeren.

Als bovenstaande oefeningen goed gaan en je je paard voldoende kan sluiten kan je verder uitbreiden na 3 en 4 balken op de volte.