Hartslagmeting

 

De hartslag van een paard liegt niet! Met behulp van een hartslagmeter speciaal ontworpen voor het paard, wordt de hartslag van het paard live gemonitord tijdens een training. 

Wil jij jouw paard beter leren kennen? Wil je weten hoe fit en / of gezond jouw paard is? 

 

Hartslagmetingen maken trainingen meetbaar en geven jou inzicht in de gezondheid en fitheid van jouw paard. De meetbare informatie die hartslagmetingen geven, kun je gebruiken om gerichter jouw paard te trainen

Hoe gaat een hartslagmeting?

Deel 1; Basis(nul)meting

We beginnen altijd met een basis(nul)meting. Hier wordt de hartslag in stap, draf en galop gemeten op zowel de linker- als rechterhand.

Als ruiter willen we het links-rechts verschil van ons paard het liefst zo klein mogelijk hebben. Dit verschil kunnen we ook in de hartslag zien.

 De nulmeting wordt tevens gebruikt om de voortgang van u en uw paard tijdens een eventuele vervolgmeting te beoordelen.

 

De basis(nul) meting wordt elke hartslagmeting herhaald om verschillen en verbeteringen in kaart te brengen. Tevens kan de basis(nul)meting worden uitgevoerd om te kijken hoe jouw paard op andere situaties reageert. Denk hierbij aan andere locaties, andere bodem, temperatuurverschillen of misschien een andere ruiter.

 

Deel 2; Naar eigen invulling

Het tweede deel van de meting is geheel naar eigen wensen en behoeftes in te vullen. 

Na de basis(nul)meting bespreken we samen wat ik heb gezien en welke informatie je graag uit de hartslagmeting wilt halen. 

Waar loopt u tegen aan in de training? Wilt u meer weten over hoe uw paard bepaalde oefeningen ervaart? Heeft u paard last van stress op bepaalde momenten in de training?

 

Tevens worden er op basis van de waardes uit de basismeting, suggesties gedaan om nog meer informatie te krijgen. Indien er extreme afwijkingen worden geconstateerd tijdens de basismeting, is dit noodzakelijk.   

Direct na de hartslagmeting zullen we samen alles doornemen. Naderhand ontvang je een uitgebreide digitale uitwerking van de resultaten  en een mini-handleiding!

 

 

 

Voorbeeld van een longeertraining (let op: dit paard wordt wekelijks gemonitord en dit was een ontspannen, rustige longeersessie. Longeren kan als zware training worden ervaren door het paard)

Links; warmstappen: stap, draf, galop

Rechts: stap, draf, galop

Laatste piek: paard even in hoger tempo laten draven om de schoudervrijheid te trainen

Daarna uitstappen