• 𝐏𝐫𝐢𝐣𝐬𝐰𝐢𝐣𝐳𝐢𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫 𝟏-𝟏-𝟐𝟎𝟐𝟑
  • Boek nu nog jouw hartslagmeting voor slechts €55!
  • VOL = VOL

Help! Mijn paard is fris

Deel deze pagina met vrienden!

Een probleem waar veel ruiters rond de herfst toch tegenaan lopen. De meeste paarden hebben een deken op, maar.... als de deken af gaat omdat je gaat rijden... is jouw paard hartstikke wakker en vol energie! 

Je merkt dat jouw paard enorm fris is. Dit kan komen door de afnemende temperaturen, af en toe waait en regent het ook nog. Maar sommige paarden zijn altijd gewoon erg 'fris'  Wat doen we er aan?

 

Vaak linken wij deze frisheid aan de kou en denken wij dat ze gaan rennen en bokken om warm te worden. Echter blijven paarden juist vaker stil staan (bij elkaar) om energie te besparen omdat ze deze energie nodig hebben om zichzelf warm te houden.
De frisheid ontstaat dus over het algemeen omdat je paard minder beweegt en vaak in de winter ook minder lang in de wei/paddock komt dan in de zomer. Dit verklaart ook meteen waarom sommige paarden altijd fris zijn. Zij moeten hun energie tijdens de training kwijt raken.
Vaak zie ik tijdens een hartslagmeting bij een fris paard dat zijn zware training 𝙝𝙚𝙡𝙚𝙢𝙖𝙖𝙡 𝙣𝙞𝙚𝙩 𝙯𝙬𝙖𝙖𝙧 𝙤𝙛 𝙣𝙞𝙚𝙩 𝙯𝙬𝙖𝙖𝙧 𝙜𝙚𝙣𝙤𝙚𝙜 𝙞𝙨. Hierdoor raakt het paard niet voldoende zijn energie kwijt. 𝙈𝙚𝙩 𝙖𝙡𝙨 𝙜𝙚𝙫𝙤𝙡𝙜 𝙙𝙖𝙩 𝙟𝙚 𝙚𝙚𝙣 𝙛𝙧𝙞𝙨 𝙥𝙖𝙖𝙧𝙙 𝙗𝙚𝙝𝙤𝙪𝙙, maar ook qua fitheidsniveau 𝙜𝙚𝙚𝙣/𝙩𝙚 𝙬𝙚𝙞𝙣𝙞𝙜 𝙥𝙧𝙤𝙜𝙧𝙚𝙨𝙨𝙞𝙚 𝙗𝙤𝙚𝙠𝙩.

Ga nou niet ineens jouw paard elke dag super zwaar aan het werk zetten. Om fitter en sterker te worden heeft jouw paard ook hersteltijd nodig. Geef je hem deze tijd niet dan loop je het risico op (overbelastings)blessures.
Tevens kan het ook nog zijn dat jouw paard zich heel fris voordoet, maar eigenlijk wel tijdens de training de verzuring in gaat.

Dus 𝗱𝗲 𝗼𝗽𝗹𝗼𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗳𝗿𝗶𝘀 𝗽𝗮𝗮𝗿𝗱: Maak jouw training meetbaar en kom erachter hoe zwaar jullie training eigenlijk is en geef voortaan de juiste trainingsprikkels op het juiste moment!

 

 


Bo Hopmans

Copyright Hartslagmeting Bo Hopmans: Wil je (delen van) teksten of afbeeldingen op deze website gebruiken? Vaak is dat geen probleem, maar het is alleen mogelijk onder vermelding en na schriftelijke toestemming van Hartslagmeting Bo Hopmans.


«   »