• 𝐏𝐫𝐢𝐣𝐬𝐰𝐢𝐣𝐳𝐢𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫 𝟏-𝟏-𝟐𝟎𝟐𝟑
  • Boek nu nog jouw hartslagmeting voor slechts €55!
  • VOL = VOL

Ruitergevoel versus meetbare data

Deel deze pagina met vrienden!

Kan jij ook zo genieten van een mooie combinatie waarbij de communicatie tussen ruiter en paard in volledige harmonie gaat? Grote kans dat de ruiter veel ‘rijkunstig gevoel’ heeft. Door veel (verschillende paarden) te rijden en te oefenen kun je je (rijkunstig) gevoel verbeteren. Het rijtechnische gevoel kunnen we natuurlijk met het oog beoordelen; Heb je een correcte ontspannen houding, hoe is het effect van de hulpen, werk je in het juiste ritme en tempo, rijd je het paard correct etc. etc.

Maar voel jij ook aan wanneer jouw paard de verzuring in gaat? Welke oefeningen jouw paard als zwaar ervaart? Of een hersteltraining ook echt herstel biedt voor jouw paard? Waar baseer jij jouw gevoel op?

 

Als ruiter rijdt je eigenlijk vrijwel altijd op gevoel. Dat ‘ruitergevoel’ is de rode draad in alle beslissingen die je neemt als ruiter voor je paard. Gevoel is en blijft ook altijd een belangrijke factor!

Bij een hartslagmeting, legt een ruiter in feite zijn ‘ruitergevoel’ bloot en stelt deze op de proef. Ik ben van mening dat je met meetbare data je ruitergevoel positief kan ontwikkelen en waar nodig bijstellen. Hierdoor kan jij als ruiter, maar ook zeker als combinatie nog meer groeien.

Bij de paardensport heb je te maken met twee atleten, de ruiter en het paard. En wat voor de ruiter heel zwaar is, hoeft juist niet inspannend te zijn voor het paard en andersom. Mijn advies is daarom, check je gevoel eens met een hartslagmeting. Door alle gegevens van de meting naast elkaar te leggen, kun je pas echt een goed passend trainingsschema maken en de training van je paard op een verantwoorde manier opbouwen!

 

Voordelen hartslagmeting                                              

Hartslagmetingen geven jou als ruiter nieuwe inzichten over jouw paard:

  • Zijn gezondheid, artrose (hoe lang heeft jouw paard de tijd nodig om op te warmen), ervaart hij pijn tijdens bepaalde oefening zoals het kantelen van de bekken waardoor hij niet meer wil gaan dragen op de achterhand
  • De algehele fitheid, waar staan jullie op dit moment in de training
  • Past zijn fitheid bij het gevraagde niveau tijdens de wedstrijden.
  • Links- en rechtsverschillen van jouw paard (een significant verschil kan duiden op lichamelijke ongemakken)
  • Spanning; voor, tijdens of na de trainingen, begint de spanning bij het paard of de ruiter, hoe kunnen we de spanning weer laten afvloeien
  • Hoe ervaart jouw paard de training en specifieke oefeningen

 

Al deze informatie is belangrijk om jouw trainingsmanagement te optimaliseren, het risico op blessures te verminderen en een 𝒇𝒊𝒕, 𝒈𝒆𝒛𝒐𝒏𝒅 𝒆𝒏 𝒃𝒐𝒗𝒆𝒏𝒂𝒍 𝒃𝒍𝒊𝒋 𝒑𝒂𝒂𝒓𝒅 te krijgen!

 

Durf jij het aan om jouw gevoel te ontwikkelen en met meetbare nieuwe inzichten te groeien naar een nieuw niveau!?

 

 


Bo Hopmans

Copyright Hartslagmeting Bo Hopmans: Wil je (delen van) teksten of afbeeldingen op deze website gebruiken? Vaak is dat geen probleem, maar het is alleen mogelijk onder vermelding en na schriftelijke toestemming van Hartslagmeting Bo Hopmans.


«   »